Hoe kun je nu blessures bij je paard voorkomen? Paarden kunnen zulke ongelofelijke puzzels zijn… Ze zijn Meesters in compenseren, waardoor het lastig is om de juiste verbanden te leggen. Bazook is momenteel een puzzeltje voor me.
“Moeilijk” gedrag is vaak een gevolg van onderliggende pijn of ongemak
In mijn werk kom ik het tegen, kleine compensaties van het paard die bij te laat ingrijpen, grote blessures kunnen worden. Veel mensen waarvan het paard net niet lekker loopt. Linksom beter dan rechtsom. Moeilijkheden met de galop. Ene kant op wijken gaat als een zonnetje en de andere kant is drama. Of de ene dag gaat het lekker en daarna weer dagen niet. Paarden die weerstand hebben tegen het zadel. Die weglopen als je opstapt. Die sloom zijn, of juist het op een rennen zetten. Schrikkerig zijn. Ineens iets in de bak eng vinden wat nooit een probleem was. Allemaal van die “vage” dingen. Wil je blessures bij je paard voorkomen? Dan is het belangrijk om zulke dingen te registreren.
Frustratie en soms zelfs wanhoop
Het kan je als eigenaar soms lichtelijk wanhopig maken. Je doet alles om blessures bij je paard te voorkomen. De tandarts, de hoefsmid, de zadelmaker, de fysio, je neemt les… En dan nog is het niet “goed”. Ik begrijp het zo, die frustratie, wanhoop, boosheid, de neiging om te vinden “dat hij het nu maar gewoon moet doen”. Ook al rijden wij niet meer (Bazook is afgekeurd), ik houd mijn vriendje scherp in de gaten. Hij verdient nog steeds de beste zorg, en een lichaam en geest die zo vrij, gezond en sterk zijn als mogelijk. Ik masseer hem regelmatig en doe oefeningen met hem voor zijn lichaamsbewustzijn. En dan loop ik ook wel eens tegen dingen aan. Sommige dingen kan ik zelf oplossen. Maar nu is het iets te complex.
Voorbeeld uit de praktijk
Bazook stond op de ijzers vanwege zeer gevoelige voeten. Echter, zijn voeten groeiden met ijzers in zo’n gestuurde vorm, dat dit niet bevorderlijk was voor zijn lopen en lichaamsbesef. Tijdens het afgelopen weekend bij Noora Ehnqvist werd ik hierin bevestigd. Ik kreeg het advies om hem van die dikke ijzers af te halen. Maar dan gaan er dingen veranderen.
De buitenkant van zijn hoeven slijten sneller dan de binnenkant. Rechts erger dan links. Daar lijkt het wel richting een gebroken voet-as te gaan. Ander looppatroon? Zijn rechter borstspier is ineens veel meer ontwikkeld. Niet pijnlijk, niet warm, maar wel groter dan links. En als ik naar zijn hals kijk, zie ik links ineens een bult (zie foto hierboven). Ik weet dat daar een halswervel zit. Die lijkt aan één kant meer uit te steken…. Ook de diepe pectorale (borst) spier onder zijn buik is rechts groter dan links. Hmmmmm…. Dat is toch niet zoals het hoort. Check ik hem op gevoeligheid in de rug, reageert hij door zijn rug weg te trekken. Voor mij tijd om de fysio te bellen, te overleggen met de hoefsmid en te gaan overleggen met mijn instructeur (gespecialiseerd in balans). Bazook zijn voer is recent al weer op hem aangepast. Tandarts is onlangs geweest. Dus die kunnen we afstrepen voor nu.
Goed observeren helpt blessures bij je paard voorkomen
Waarom deel ik dit? Meerdere redenen. Ik hoop duidelijk te maken dat:
- Paarden meesters zijn in compenseren.
- Oorzaak en gevolg soms lastig te duiden is. Iets wat er bij de voorbenen uit komt, kan heel goed de oorsprong in het achterlijf hebben.
- Als je goed blijft kijken en voelen, zul je in een vroeg stadium veranderingen opmerken.
- Als je er op tijd bij bent, kun je ergere blessures te voorkomen.
- Je hulp in kunt roepen van andere professionals. Hulp in roepen is geen zwakte. Het is een kracht als je weet waar jouw kennis en kunde op houdt en te weten waar je die kennis en kunde wel vandaan kunt halen.
- Het van belang is om op tijd aan de bel te trekken. Bazook is verder niet kreupel, is vrolijk en geniet van zijn leventje. EN DAT WIL IK GRAAG ZO HOUDEN!!
Je hoeft als paardeneigenaar niet overal verstand van te hebben. Maar je hebt wel de verantwoordelijkheid voor het welzijn van je paard. En daar kun je als eigenaar ongelofelijk veel in betekenen door goed te blijven kijken. Zo zul je de kleinste signalen steeds eerder oppakken en leer je steeds beter blessures bij je paard voorkomen.
Zelf leren jouw paard beter te observeren?
Voor mensen die willen leren beter naar hun paard te kijken, heb ik twee workshops die je kunt volgen. We gaan veel kijken, voelen en ervaren, zodat jij voortaan beter weet waar je op moet letten om je paard gezond te houden! Via onderstaande links kom je meer te weten over die workshops!