Een jong paard voetjes leren geven, hoe doe je dat? Jo-Anna was al een heel eind gekomen met haar lieve tweejarige merrie. Ze liet zich goed op de benen aanraken, en tilde haar voeten ook wel op. Alleen met haar voorbeen ging ze maaien (vooral rechts) en achter had ze de neiging om haar kont naar je toe te draaien voor Jo-Anna de voet kon oppakken.
Vertrouwen opbouwen
Jo-Anna had duidelijk al wat opgebouwd met haar jonge paard. Ze liep braaf mee aan een halster, zei het af en toe wat voorzichtig en onzeker als ze iets spannends zag. Jo-Anna liet zien dat ze haar paard overal kon aanraken, ook op de benen. Er was dus al behoorlijk wat vertrouwen opgebouwd. De benen zijn voor paarden van levensbelang, dus vanuit hun instinct zijn ze daar aardig zuinig op. Als er wat mee gebeurt, zijn ze vaak ten dode opgeschreven. Best bijzonder dus, dat ze die pootjes zomaar voor ons op tillen.
Puzzelen met gedrag, anatomie en houding eigenaar
Jo-Anna liet zien wat er gebeurde als ze de voetjes wilde optillen: haar merrie begon wild te maaien met het voorbeen. Hoewel je het je misschien niet kunt voorstellen, komt dat vaak voort uit een disbalans. Toen ik het voetje zelf even optilde, kon ik het duidelijk in mijn hand voelen. De merrie raakte uit balans en werd daar onzeker van. Drie tips die helpen een jong paard voetjes leren geven:
- Breng de voet liever iets meer naar achteren, dan hangen de gewrichten in het voorbeen in de makkelijkste positie voor het paard. Ondersteun het onderste gewricht goed met je hand. Laat de hoef dus niet te veel “bungelen”
- Ga zelf dichtbij parallel aan de schouder van het paard staan. Jo-Anna had de neiging om wat ver van de schouder af te staan, waardoor ze de balans van haar paard sneller verstoorde. Ze trok het been dan wat naar buiten, zodat het nog moeilijker was om de balans te houden.
- Til het voetje maar kort op. In het begin niet langer dan een paar seconden. Wees het moment voor dat het paard echt haar balans verliest.
Zo zie je dus dat het een combinatie van verschillende factoren kan zijn, waarom een paard doet wat ze doet. Voor ons de kunst om die puzzel te maken!
Een jong paard voetjes leren geven? Leer goed voelen wat er gebeurt!
Nu de achtervoeten nog. Het mooiste vond ik dat Jo-Anna zelf iets heel belangrijks had opgemerkt. Namelijk dat haar paard vooral één achterbeen iets naar buiten optilde en stijver aanvoelde. Haar bekken was als je goed keek ook een heel klein beetje scheef. Er is dus een grote kans dat er ergens in het bekken, of in de heup iets niet helemaal lekker zit. Door de voet niet te hoog op te tillen, en het voetje iets naar voren toe op te nemen, blijven de gewrichten in een positie die het prettigst is voor het paard, net als bij de voorbenen. Uiteraard is het wel zinvol om daarnaast het bekken te laten bekijken en behandelen door bijvoorbeeld een fysiotherapeut, osteopaat of chiropractor.
Body-work als aanvulling
Tot die tijd heb ik Jo-Anna enkele heel zachte body-work oefeningen gekregen, om haar paard meer bewustzijn te geven van het lijf. Dat maakt het werk voor de fysio, osteo of chiropractor een stuk makkelijker!
En als ik dit dan gemaild krijg, is mijn dag weer goed:
“En nogmaals bedankt, het gaat nu al veel beter met de voetjes optillen.” 😀