Over blessures bij disciplines als dressuur en springen is al veel bekend, maar hoe kun je blessures Vrijheidsdressuur voorkomen en herkennen? Bij Vrijheidsdressuur leer je je paard kunstjes. Of beter gezegd, zet je natuurlijk gedrag op commando. Dankzij bekende mensen als Eva Roemaat, Jesse Drent en Nikki van Olst wordt Vrijheidsdressuur steeds populairder. Een mooie ontwikkeling. Heel veel paarden en mensen vinden het erg leuk om te doen. Maar net als bij dressuur, springen, western, endurance of welke tak van paardensport dan ook, is het ook bij Vrijheidsdressuur belangrijk dat je je paard goed voorbereidt. Niet elke oefening is zonder risico!
Hoe kun je blessures Vrijheidsdressuur voorkomen?
Als eigenaar doe je natuurlijk alles om je paard gezond te houden en risico’s op blessures te voorkomen. Met een paard dat herstelt van bijvoorbeeld een peesblessure, ga je er niet direct weer volop dressuurmatig mee gaat trainen. Dat geldt dus ook voor Vrijheidsdressuur. Een aantal oefeningen, zoals flemen, ja knikken, nee schudden of gapen, kunnen natuurlijk geen kwaad. Sterker nog, als je paard herstelt van een peesblessure, kan zulke mentale afleiding juist heel fijn zijn. Uiteindelijk willen we allemaal dat ons paard zich goed voelt. Niemand wil een paard met pijn toch? Wat kun je doen om bij Vrijheidsdressuur risico’s te beperken? Een aantal dingen. Sommige geven je informatie over of je paard fit genoeg is voor bepaalde oefeningen. Andere dingen bereiden hem voor op de zwaardere oefeningen.
Wat zijn zwaardere Vrijheidsdressuur oefeningen?
Alle oefeningen die niet onder de hoofdkunstjes vallen, zijn wat mij betreft zwaardere oefeningen. Denk aan:
- Jambette
- Spaanse pas
- Knielen
- Klassieke buiging
- Steigeren
- Spagaat
- Berggeit
- Hogeschool sprongen
- Het blok
Test en tips om blessures vrijheidsdressuur te voorkomen
- Test de rug van je paard op pijnlijkheid. Met name de spieren en de gevoeligheid van de wervels is van belang. Hoe je dat doet, zie je in onderstaand filmpje van dierenfysiotherapeut Gisella Bartels. Geeft je paard pijnlijkheid aan? Dan zeker geen grote oefeningen als jambette, Spaanse Pas, klassieke buiging, knielen of steigeren!
- Check dagelijks de benen van je paard. Voel of je temperatuursverschillen voelt, of verdikkingen. Zit er wat vocht? Met name als het bij één been is, is het goed om extra alert te zijn. Oefeningen als buigen, knielen en steigeren zijn niet verstandig als je paard mogelijk een (lichte) peesblessure heeft. Ook Hogeschool sprongen kun je beter laten.
- Loopt je paard stijf en/of onregelmatig? Laat de grote oefeningen als steigeren, Spaanse pas, Jambette, knielen of buigen dan zitten. Wederom geldt dat ik de Hogeschool sprongen niet zou doen.
- Zorg er voor dat je paard is opgewarmd voor je de zwaardere oefeningen vraagt. Minimaal 10 minuten stevig doorstappen en een minuut of vijf draven, zorgt voor een goede doorbloeding. Spieren en pezen die goed doorbloed zijn, kunnen veel meer hebben.
- Let heel goed op de signalen van je paard! Geef hem de ruimte om deze oefening op zijn eigen manier te doen. Dan geef je hem ook de ruimte om tot het punt te buigen zodat het voor je paard goed voelt
- Let er op dat je paard voor een snoepje niet dwars door zijn grenzen gaat. Sommige paarden zijn zo gretig naar het snoepje, dat ze bijna zonder te voelen naar beneden duiken bij bijvoorbeeld de klassieke buiging.
Hopelijk heb je wat aan mijn tips, kun je blessures Vrijheidsdressuur voorkomen en zorg je er voor dat het voor zowel jou als je paard leuk blijft!