Blessure paard voorkomen tips en training. Hoe kun je blessures bij je paard voorkomen? Leren luisteren naar wat zijn lijf je vertelt! Zit hij lekker in zijn vel? Of compenseert hij? Heeft hij pijn of ongemak? Ga je met je training de goede kant op? Bouw je de juiste spieren op? Of ben je onbewust je paard steeds schade aan het toebrengen? Als je het lichaam van je paard leert lezen met je zintuigen, kun je op dit soort vragen een antwoord krijgen.
Hoe kun je een blessure bij je paard voorkomen?
Om maar met de deur in huis te vallen: de meeste blessures bij paarden ontstaan nog steeds door overbelasting in de training. Steeds repeterende bewegingen op een verkeerde manier, maakt kleine scheurtjes in spieren, pezen en ligamenten. Zo erg, dat je paard uiteindelijk “ineens” gaat staken, niet meer wil lopen, gaat bokken, bijten, één kant niet meer wil oplopen of een blessure krijgt. Maar ook als je paard niet gereden wordt, kan hij wel eens een glijer maken in het land, te wild spelen met maatjes of per ongeluk eens vast komen te zitten.
Hoe eerder je merkt dat er iets niet goed gaat, hoe eerder je kunt ingrijpen. En dat klinkt makkelijker dan het is. Want als paarden één ding heel goed kunnen is het wel omgaan met pijn en ongemak. Ze laten het niet snel zien én ze hebben een fantastisch vermogen om zich aan te passen. Dit heeft echter ook een nadeel. Het kan heel lastig zijn om een beginnende pijn of kreupelheid te herkennen. Zelf veel dierenartsen missen die beginnende kreupelheden, kun je nagaan hoe ingewikkeld dat is!
Jij zit vast niet te wachten op een geblesseerd paard, en ik weet zeker dat jij, net als ik, het belangrijk vindt dat je paard lekker in zijn vel zit. Dat hij zich goed voelt. Gelukkig kun je iets doen om te voorkomen dat je paard (lang) met pijn of ongemak rond moet lopen, of erger, geblesseerd raakt.
Je kunt leren zijn lichaam te lezen! Het lijf vertelt écht ontzettend veel, als je weet waar je naar moet kijken, hoe je moet voelen, wat normaal is (voor jouw paard), wat niet, wat zogenaamde “rode vlaggen” zijn en of je paard wellicht ergens compenseert. De grootste voordelen:
- Monitoren of je de goede kant op gaat met je training, wordt je paard beter of slechter?
- Je krijgt meer inzicht in wélke spieren in je training meer aandacht nodig hebben
- Dierenartskosten zijn super hoog! Door op tijd in te grijpen, voorkom je dat je daar (vaste) klant bent
- Het helpt je beter snappen waarom je instructeur bepaalde dingen zegt
- Je kunt sneller professionele hulp inschakelen om erger te voorkomen
- De communicatie met je paard zal soepeler verlopen en sterker zijn
- Het wordt voor je paard veel fijner om dingen samen te doen, omdat je hem niet door laat lopen met pijn en ongemak!
Blessures bij je paard voorkomen, hoe doe je dat?
Op drie manieren kan ik je helpen om blessures bij jouw paard te voorkomen.
Workshop op locatie
De workshop: we kunnen natuurlijk niet álles behandelen, maar wél een begin maken. Denk aan:
- Kijken, hoe staat het paard, is het houding of bouw en is het gezond?
- Kijken: vertelt het je iets over de voorkeuren van je paard
- Voelen: het verschil tussen botten en spieren, welke delen van het skelet kun je voelen, ribben tellen
- Een aantal “rode vlaggen”
Het voordeel van een workshop: er zijn meerdere paarden, dus we kunnen heel mooi verschillende dingen voelen en zien. Bovendien is het heel leuk om samen te leren en ontdekken! Deelname voor € 35 (inclusief BTW) met minimaal vijf deelnemers.
Het online traject pijn bij je paard herkennen
Als je het leuk vindt om samen met anderen te leren is het online groepstraject wat voor jou! We komen tweewekelijks online bij elkaar, je hebt de mogelijkheid om van tevoren beeldmateriaal van jouw paard aan te leveren, wat we samen bespreken. Maar ik zal zelf ook voor voorbeelden zorgen, dus je bent niet verplicht. Heel leerzaam ook omdat we meerdere paarden voorbij zien komen…lees verder >
Het privé traject met individuele begeleiding en training
Voor mensen die écht all the way willen gaan, het heft in eigen hand willen nemen en de belangrijkste ins and outs van hun eigen paard willen leren. Het is een echte cursus, maar dan volledig privé en toegespitst op jou en je paard. Omdat ik je ook live kom bezoeken, kan ik je paard zelf ook voelen en je nog meer helpen voelen wat goed is en wat niet.
Meer informatie, prijzen en aanmelden
Heb je interesse in een workshop, groepstraject of privé cursus? Door op de link te klikken kom je op een pagina met meer informatie. Daar vind je ook meer informatie over de kosten en locaties. In sommige gevallen kom ik bij jou op stal, in andere gevallen is de workshop op een vaste locatie. Het groepstraject is online.
Heb je vragen? Je kunt me altijd bellen of mailen:
- Telefoon: 06-53240214
- Mail: jolien@paardenfeest.com
- Facebook: Paardenfeest
- Instagram: Paardenfeest