Blogs en Vlogs Jolien Dalenberg

Blogs en Vlogs Jolien Dalenberg op Paardenfeest

Blogs en Vlogs Jolien Dalenberg op Paardenfeest. Op deze pagina vind je de blogs en vlogs Jolien Dalenberg. Ik schrijf over dingen die me opvallen, die ik heb geleerd, wat ik heb mee gemaakt, maar ik schrijf ook over boeken en geef boekentips (vooral voor kinderen, maar een enkele keer ook voor volwassenen). De ene keer zijn ze alleen geschreven, de andere keer heb ik er ook een filmpje bij gemaakt, als het iets toe voegt! Er zullen regelmatig nieuwe blogs en vlogs bij komen!

Blogs en Vlogs Jolien Dalenberg op Paardenfeest

Jolien Dalenberg en BazookaHier onder de blogs en vlogs die inmiddels op Paardenfeest zijn verschenen. Als je geïnteresseerd bent in het onderwerp, kun je op de link klikken om verder te lezen. Veel lees en kijk plezier!

Nieuwste blogs van Jolien Dalenberg

Jezelf ontwikkelen

Vertrouwen en verbinding met je paard gaat voor training Voor mij is een training niets waard als er geen verbinding is met mijn paard. Verbinding vanuit vertrouwen, vriendschap en ja, eigenlijk gewoon liefde. Elkaar willen leren kennen zonder te willen veranderen. Zonder verbinding is er niets. En verbinding met je paard, begint bij verbinding met jezelf.

Het gaat niet altijd makkelijk Leren luisteren naar je paard is soms best lastig. Vaak schrijven paardentrainers over hun successen. De mooie momenten met hun paard, waarbij ze één lijken te zijn. De hoofden dichtbij elkaar, de ogen gesloten. Een paard wat moeiteloos allerlei hindernissen neemt, enge obstakels overwint. In deze blog leg ik uit dat het voor mij ook niet altijd rozengeur en maneschijn is!

Ruiter training of Body Awareness. Wat is het nu eigenlijk. En waarom zou je het gebruiken?

Ruiter Fitness. Lenigheid, kernstabiliteit, kracht, balans en uithoudingsvermogen. In deze blog deel ik een aantal van mijn inspiratiebronnen waar ik zelf heel fijne resultaten mee haal. Kun je allemaal thuis doen!

Scheef paard rechtrichten? Begin bij jezelf! Een scheef paard is op zich normaal. Net als mensen, zijn ook paarden meer rechts of links georiënteerd. Veel ruiters zijn bezig tijdens hun training om een scheef paard recht te richten. Super! Want dat zorgt voor een gelijkmatiger belasting van het lichaam. Maar hoe recht ben jij zelf?!

Lichaamsbewustzijn oefeningen doen? Ga zingen! > Wat hebben lichaamsbewustzijn oefeningen en zingen met elkaar te maken, vraag je je misschien af. Na jarenlang zangles op een holistische manier en het zelf begeleiden van workshops, kan ik inmiddels zeggen: ontzettend veel.

Hoe beleef ik persoonlijke ontwikkeling en groei met mijn paard? > Het samenzijn met paarden is voor mij vooral een weg die leidt naar persoonlijke ontwikkeling en groei. Van mezelf. En daarmee ook voor mijn paard. Hoe dichter ik bij mezelf kom, hoe eerlijker ik ben, hoe meer ook hij in zijn kracht kan komen…

Anatomie, biomechanica en training

Lang en laag lopend paard, liever niet > Waarom liever geen lang en laag lopend paard? Veel paarden lopen graag met hun neus over de grond. Maar is dat wel zo goed?

Trainen zonder hulpteugels > Ik geloof dat hulpteugels bijna altijd meer slecht dan goed doen en dat ze blessures in de hand werken. In deze blog leg ik uit waarom.

Maar het gaat toch om de achterhand? > Een blog over waarom de voorhand een minstens zo belangrijke sleutel is als het gaat om het sterker en fitter maken van je paard!

Vrijheidsdressuur als training voor je sportpaard > Een artikel waarbij de voordelen van Vrijheidsdressuur worden toegelicht. Geen instructies deze keer, maar een uitleg over wat er per oefening in het lijf gebeurt!

Blessures voorkomen? Leer goed observeren > Hoe kun je nu blessures bij je paard voorkomen? Paarden kunnen zulke ongelofelijke puzzels zijn… Ze zijn Meesters in compenseren, waardoor het lastig is om de juiste verbanden te leggen. Bazook is momenteel een puzzeltje voor me.

Valse knik > Wat is het? Wat zijn de risico’s en wat kun je er aan doen om dit te verbeteren?

Sharon May-Davis Seminar > Pijn is een van de belangrijkste redenen voor een paard om niet te doen wat jij vraagt. En we kijken er maar al te vaak overheen. Om meer te leren over de biomechanica, ging ik naar een seminar van Sharon May-Davis. DE naam op gebied van anatomie en biomechanica. In deze blog een verslag van die avond.

Vrijheidsdressuur

Blessures Vrijheidsdressuur voorkomen en herkennen > Als eigenaar doe je natuurlijk alles om je paard gezond te houden en risico’s op blessures te voorkomen. Met een paard dat herstelt van bijvoorbeeld een peesblessure, ga je er niet direct weer volop dressuurmatig mee gaat trainen. Dat geldt dus ook voor Vrijheidsdressuur.

Vrijheidsdressuur risico op blessures. De buiging > Je paard “kunstjes” leren is leuk, maar wat is nu een Vrijheidsdressuur risico? Zijn die er eigenlijk? Ik durf te zeggen van wel. En dan heb ik het voornamelijk over fysieke risico’s. De gevaren van een paard dat het steigeren tegen je gaat gebruiken, kennen de meeste mensen wel.

Flemen, hoe leer je dat? Inclusief filmpje met uitleg.

Nee schudden. Uitleg met filmpje.

Clickeren. Hoe doe je dat, waarom doe je het en hoe werkt het? Ik leg dit uit aan de hand van een filmpje.

Paardengedrag begrijpen

Paard trekt zich los – Wat kun je doen? als je gedrag succesvol wilt aanpassen, kijk dan altijd naar A) de triggers die het gedrag veroorzaken en pas die daar waar mogelijk aan, om een succesvolle uitkomst zo logisch mogelijk te maken. En kijk naar C), de consequenties.

Luister naar je paard en verbeter je band en het vertrouwen > Een goede band met hun paard is iets waar veel mensen van dromen. Een goede band creëer je onder anderen door goed te luisteren. Wil hij wel geaaid worden bijvoorbeeld? En waar zie je dat aan?

De Kracht van bewuste training en gezien worden > Een verhaal uit mijn praktijk. Twee totaal verschillende paarden die ik vlak na elkaar ontmoette. Zij lieten zien wat het effect is als je een paard echt ziet en weet waar zijn aandachtspunten liggen, en wat er gebeurt als de grenzen van een paard te vaak worden overschreden.

Een gespannen paard, wat kun je doen? > Wat kun je nu zelf doen om je paard te helpen ontspannen? En waaraan herken je een gespannen paard eigenlijk? Dat lees je in deze blog!

Waarom kan een ontspannen paard beter leren? Uitleg en tips > In mijn lessen, schriktrainingen en Vrijheidsdressuur workshops vind ik een ontspannen paard heel belangrijk. Ik geloof dat een ontspannen lichaam een geest het juiste (of ideale) startpunt is, voor de correcte aanspanning. Van ontspanning naar aanspanning. Hierbij gaat aanspanning over correct lichaamsgebruik.

Bang voor paarden! Voelen paarden dat je bang bent? > Ben jij bang voor paarden? Dan heb je misschien wel eens gehoord dat je vooral niet moet laten zien dat je bang bent. Vanmiddag op stal zag ik weer een mooi voorbeeld. Een pittig jong meisje was bezig met haar verzorgpony…

Omgang met paarden

Jong paard voetjes leren geven > Een voorbeeld uit de praktijk. Met een paar simpele tips gaat het optillen van de voetjes nu een stuk makkelijker!

Samenwerken met je paard of hem controleren > In deze blog leg ik uit waarom ik kies voor samenwerking en hoe dat voor mij in zijn werk gaat.

Je paard belonen. Hoe en waarom > Hoe kun je je paard belonen? Met voer? Of juist beslist niet? En als hij iets eng vindt, moet je hem dan wel belonen als hij het doet? Of geef je dan alleen maar aandacht aan de angst? De afgelopen weken kreeg ik dit soort vragen meerdere keren. In deze blog mijn visie op het belonen van je paard.

Schriktraining oefeningen: de Flessenbak > Wil je weten hoe je zelf zo’n obstakel kunt maken en waar je op moet letten? Dat lees je hier. Inclusief filmpje van mijn eerste training met Bazook en dit schriktraining obstakel.

Schriktraining voor Paarden Ontspanning Communicatie en Bewustzijn >  Al een poosje bied ik workshops schriktraining voor paarden aan. Dit weekend heb ik er weer twee gegeven. En ik heb er zo van genoten. Elk paard heeft een eigen verhaal. Dat vind ik er zo mooi aan. En die verhalen worden vaak het duidelijkst in een nieuwe situatie.

Workshops schriktraining > Mijn workshops schriktraining zijn vooral bedoeld om een betere band met je paard te ontwikkelen. Natuurlijk kost een band op bouwen vooral tijd, en heel erg goed naar elkaar luisteren. In deze blog leg ik uit waarom en hoe ik schriktraining workshops geef.

Heeft jouw paard respect voor jouw ruimte? > Waaraan zie je dat je paard respect voor je heeft? Het zit vaak in kleine dingen! Hoe je het krijgt? Ben je bewust van jezelf en verwacht geen snelle oplossingen of slimme trucjes om het te verdienen!

Hoe kun je een betere band met je paard opbouwen? > Een paard dat graag bij je is, is de droom van vele paardenbezitters, maar hoe kun je een band met je paard opbouwen?  Als je werkelijk een sterkere band met je paard wenst, heb je vooral een ding nodig, en dat is tijd…

Ontspannen werken met je paard > Ontspannen werken met je paard. Hoe doe je dat en wat levert het je op? Als je kunt werken met je paard vanuit ontspanning, heb je al meer dan de helft gewonnen. Sterker nog, als je paard gestrest is, leert hij niets of nauwelijks is…

Boekbesprekingen en vlogs

Paardentaal > Het boek Paardentaal is geschreven door Sharon Wilsie. Zoals de naam al verklapt, gaat dit boek over paardentaal. Ze heeft maandenlang bestudeerd hoe paarden met elkaar communiceren. Ze is gaan uitproberen wat er gebeurt als ze zélf gebruik maakt van….

Je paard succesvol trainen > Beste informatieve paardenboek dat ik in lange tijd ben tegengekomen. Elke paardeneigenaar zou dit boek moeten lezen. Karin Leibbrandt legt uit hoe je je paard correct kunt trainen en zo je paard gezond kunt houden. Must read!!

Recensie Handboek Vrijheidsdressuur > In een prachtig vorm gegeven boek delen Jesse Drent en Eva Roemaat hun kennis en ervaring. Ik bespreek het boek in een filmpje en blog. Ook vind je hier, niet onbelangrijk, de bestelinformatie!

Recensie Een Schat van een Pony > Droom mee met Emma, die via een Schleich paardje (Schleich paarden zijn beeldjes van allerlei paardenrassen die mensen verzamelen) in een andere wereld terecht komt. Waar, dat weet ze niet van tevoren…

Recensie Hoe ik mijn opa vond en alles ander werd > Weer een kinderboek van Gertrud Jetten. Voor iets oudere kinderen dit keer. Ik was al even aan het azen op dit boek, en wel om twee redenen: Ten eerste omdat ik Gertrud Jetten een leuke schrijfster vind, met kennis van paarden en een fijne schrijfstijl. Ten tweede omdat IJsland me een prachtig land lijkt…

Boekbespreking Pony in Paniek inclusief filmpje > Het kinderboek over paarden van Gertrud Jetten Pony in Paniek van gaat over Exmoorpony Storm. Hij woont in een grote wei samen met andere pony’s. De bedoeling echter is, dat deze pony’s verkocht worden…

Boekbespreking Choco het Minipaardje met vlog > Dit paardenboekje voor kinderen heb ik met veel plezier gelezen, ook al pas ik niet helemaal binnen de doelgroep! Het is bedoeld voor kinderen van een jaar of zeven, die leren lezen…

Uitstapjes

Pennydag bij De Paardenkamp in Soest > Wat was de Pennydag bij De Paardenkamp in Soest een gave dag! Een ultiem passend thema tijdens deze Penny in de Bak dag. Namelijk: Lang zullen ze Leven!

Clinic van Noora Ehnqvist en Lucie Klaassen > Afgelopen weekend heb ik een bijzondere clinic gevolgd van Noora Ehnqvist en Lucie Klaassen. In deze blog lees je een kort verslag, geïllustreerd door een filmpje met prachtige foto’s.

Excursie naar de Konikpaarden > Een poos geleden las ik op Facebook: Excursie naar de Konikpaarden bij Slot Loevestein, georganiseerd door Kimberly Aalbers- de Groot van het Lichtvoetige paard. Het was al lange tijd mijn wens…

Blogs en Vlogs Jolien Dalenberg op Paardenfeest