Bouw-van-een-paard

Sta jij wel eens stil bij de bouw van je paard? Doe er je voordeel mee!

“De bouw van je paard?! Wat moet ik daarmee…?” was misschien het eerste wat je dacht toen je dit bericht zag. Toch wil ik je vragen even verder te lezen. Veel problemen van paarden zitten in de communicatie met de ruiter. Een ander deel zit in het begrijpen van het lichaam van het paard, en precies dát wordt zo vaak gemist! Ik maak onderscheid tussen houding & spieren en bouw. Houding en spieren zijn te beïnvloeden. Ze verklappen een heleboel over hoe het paard getraind wordt. De bouw verraad de aandachtspunten en sterke punten van zijn lijf. Het kan je zelfs informatie geven over hoe makkelijk dit paard “heel” blijft.

Begrijp je paard, begrijp zijn lichaam, begrijp zijn bouw

De bouw van het paard is een min of meer vaststaand gegeven. Net zoals bij ons onze lengte, of breedte van ons bekken vast staat. De bouw van een paard bepaald waartoe een paard in staat is. Best belangrijk om te weten. Veel problemen tussen paard en ruiters kunnen voorkomen  worden als we iets beter kijken naar hoe hun paard gebouwd is! Zeker als je grote ambities hebt! Om even een klein voorbeeldje te geven: in het basketbal van de Chicago Bulls zit niet één speler onder de 1.90m! Dat wil niet zeggen dat je met 1.75m niet leuk mee kunt doen als basketballer, maar voor de echte top, kom je wat tekort ? .

De balansstok van je paard: de hals

Hals als balansstok
Hier zie je hoe de nog jonge Bazooka zijn hals iets naar buiten brengt om het te veel aan gewicht op de binnen schouder te compenseren. Zo blijft hij in balans en valt hij niet op zijn zij!

De bouw van een paard zegt iets over zijn mogelijkheden, maar ook zijn aandachtspunten. Ik neem als voorbeeld even de hals. Een ongelofelijk belangrijke functie van de hals is balans. Het helpt een paard letterlijk in balans te blijven. Daarom ben ik ook zo tegen bijzetteugels, maar da’s een ander verhaal ? . Ben je daar benieuwd naar? Lees dan hier verder >>. De hals is ook nog eens het meest flexibele deel van de wervelkolom (naast de staart).

Waar moet je op letten bij een korte of juist lange hals?

Een paard met een korte hals (zoals het wildkleur paardje rechts op de foto) zal eerder op de voorhand vallen met een ongebalanceerde ruiter op zijn rug. Ze zijn over het algemeen ook wat minder flexibel in de hals, dus buiging kan een aandachtspunt zijn. Heb je enorme dressuur ambities, is een erg korte hals niet per se een voordeel.

Een paard met lange hals (zoals de vos links) zal ook sneller balansproblemen ervaren. Dit paard zal eerder vermoeid zijn vanwege het grotere gewicht op de voorhand. Als zo’n paard een goed ontwikkelde schoft heeft, zoals de vos ook heeft, is er genoeg plek voor de spieren om aan te hechten. Dat maakt het dragen van dat grotere gewicht weer ietsje makkelijker. Vaak is een lange hals wel heel flexibel, maar ook sneller instabiel. Problemen als ontstekingen aan de gewrichten of artrose liggen dan sneller op de loer. Het middelste paard op de foto heeft een hals van “normale” lengte.

Een technisch verhaal, toch hoop ik dat je snapt wat ik bedoel!

Natuurlijk gaat de bouw van een paard veel verder dan de hals! De benen, rug, het kruis, de schouder, de schoft… Er zijn boeken over vol geschreven. Het vraagt best wel een geoefend oog om de bouw van een paard te beoordelen. Toch hoop ik dat je eens goed gaat kijken naar jouw paard. Denk eens na over waar je tegenaan loopt in je training. Ik zie zoveel mensen die “problemen” hebben met hun paard. Een deel gaat fout in de communicatie. Maar een ander deel gaat fout in het begrijpen van het lichaam. Dat die basketballer van 1,75m minder hoog in de lucht komt dan die van 1,95m, vindt iedereen logisch. Dat begrip zou ik ook heel graag wat meer zien naar onze paarden toe.

En jij? Hoe kijk jij naar jouw paard?

Ik ben heel benieuwd of jij nu anders naar jouw paard gaat kijken! Had je hier überhaupt wel eens over nagedacht? Vallen er misschien puzzelstukjes op hun plek? Of heb je vragen? Laat me dat vooral hier onder weten!