desensibiliseren van paarden

Waarom ik niet in het desensibiliseren van paarden geloof

Het desensibiliseren van paarden… Ik heb er eigenlijk niets mee. Nooit gehad ook. Maar ik kan best begrijpen dat veel eigenaren en trainers voor deze methode kiezen. Het lijkt immers een goed effect te hebben. Je paard reageert kalm, is niet gauw onder de indruk en doet over het algemeen gewoon heel braaf wat je zegt. So, what’s the problem?! Dat zal ik hieronder proberen uit te leggen.

Desensibiliseren, wat is dat eigenlijk?

Voor ik kan uitleggen waarom ik geen fan ben van het desensibiliseren van paarden, moet ik misschien eerst eens uitleggen wat het is. Het is een heel duur woord voor “ongevoelig maken”. Heb je een sensibel paard, dan zal hij snel schrikken, heftig kunnen reageren, snel onder de indruk zijn van nieuwe dingen. Op zich heel fijn natuurlijk als hij dat niet meer doet. Wel zo veilig ook als je paard niet meer om de vijf meter een luchtsprong van schrik maakt.

Hoe werkt het desensibiliseren van paarden?

Maar hoe werkt dat nu, dan ongevoelig maken? Stel, je paard is bang voor een vlag. Dan zal hij vermoedelijk gaan hollen als je die vlag in zijn buurt brengt. Trainers die werken volgens het desensibiliseren, zullen de vlag steeds richting het paard blijven bewegen, totdat het langzamer gaat rennen, of zelfs stil blijft staan. Het idee hierachter is dat het paard zo een gevoel van controle krijgt: “Hé, als ik stil ga staan, dan gaat dat verschrikkelijke monster weg.” De meeste paarden hebben dat vrij snel door, waardoor ze niet meer zullen gaan rennen, maar stil zullen blijven staan.

Dus, wat valt er dan te zeuren?!

Mijn grootste bezwaar zit hem in het feit dat je in mijn ogen de connectie met je paard verliest. Er is iets wat je paard eng vindt, en jij confronteert hem daar nog eens extra mee. De angst die het paard voelt is echt. En nee, angst kan je paard niet “faken”, daarvoor mist hij simpelweg de hersenfuncties, een angstig paard is gewoon een angstig paard. Niet één of andere kloothommel die jou in de zeik probeert te nemen… En wat doe je met desensibiliseren? Je voegt nog wat extra toe. Alsof je tegen je paard zegt dat je maling hebt aan zijn angst. Niet per se de beste manier om een band met iemand aan te gaan toch?

Kan het dan ook anders?

In mijn ogen is er nog een andere mogelijkheid behalve het desensibiliseren van paarden. Namelijk: zodra je paard de eerste tekenen van stress laat zien als jij met die vlag aan komt zetten, haal je die vlag weg! Compleet het tegenovergestelde dus als bij het desensibiliseren. In bovenstaand filmpje zie je wat het effect hiervan kan zijn. Wat je op deze manier laat zien aan je paard is: “ik zie je angst, en ik doe er iets aan voor je.” Het leuke is, dat als je dit een aantal keren herhaalt, de meeste paarden interesse zullen krijgen in die gekke vlag. Een enorme win-win dus: je paard gaat op jou vertrouwen, want jij laat zien dat je hem begrijpt én er iets aan kunt doen. Én je paard raakt geïnteresseerd in plaats van bang. Nieuwsgierigheid is voor mij hét uitgangspunt om nieuwe of spannende dingen te leren. Zo kan je paard in zijn eigen tempo, op eigen initiatief, mét behoud van zijn persoonlijkheid en karakter, de wereld tegemoet treden.

Communicatie!

Dus, samengevat: door je paard te laten zien dat je zijn stress herkent én erkent, zal de band met je paard vele malen beter zijn. Met desensibiliseren krijg je eigenlijk paarden die zich afsluiten en geen écht contact meer maken. Heb je het verschil nooit ervaren, zul je je nu misschien afvragen waar ik het over heb. Heb je het verschil eenmaal ervaren, zul je waarschijnlijk nooit meer anders willen! Daarbij is het ook nog eens zo dat je paard zo leert dat er met jou te praten valt. Hierdoor zal hij durven laten merken als hij ergens last van heeft (zodat je grote blessures voor kunt zijn). Daarnaast zal hij ook eerder iets nieuws willen proberen, ook al vindt hij het spannend!