Geheugen paard trainen, hoe doe je dat op een goede manier? Als je met je paard traint, is het handig om te weten hoe het geheugen werkt. Of je nu nieuwe dressuur oefeningen aan wil leren, je paard moet wennen aan water of mee op wandeling / buitenrit…. Het geheugen werkt min of meer op dezelfde manier. Side note: vraag jij je ook tijdens het leren af hoe het voor je paard voelt? De meeste paarden zijn nog altijd vrij makkelijk te overbluffen, doen dingen vooral om te voorkomen dat druk verhoogd wordt.
Hoe kun je het geheugen van een paard goed trainen?
Het is echt onzin om te veronderstellen dat “als hij het niet had gewild, hij het niet had gedaan”. De meeste paarden zijn erg gevoelig voor de dreiging van een zweep bijvoorbeeld. Hoef je hem niet eens te gebruiken. Maar realiseer je, dat de dreiging van die zweep voldoende kan zijn voor het paard om toch iets te doen wat hij liever niet zou doen. Tot zover deze side note. Terug naar het geheugen!
Werkgeheugen versus langetermijngeheugen
Een paard heeft een werkgeheugen en langetermijngeheugen. Het werkgeheugen is:
- kort: het blijft maar even hangen
- beperkt: er past niet zoveel op de harde schijf
- gevoelig: op het moment dat er afleiding is, werkt het minder goed.
Op het moment dat je nieuwe dingen aan je paard leert, gaan de dingen van het werkgeheugen beetje bij beetje over naar het langetermijngeheugen. Het heeft tijd nodig, en herhaling. Nieuwe dingen leer je het beste aan je paard in een rustige omgeving. Bij veel afleiding, werkt het “overzetten” van werkgeheugen naar langetermijngeheugen niet zo goed. Nieuwe dingen oefenen in de buitenbak, waar je nooit traint, terwijl het waait en er net een nieuwe hindernis staat? Is niet zo slim. Zit het eenmaal in het langetermijngeheugen, blijft het wel beter bewaard.
Wat onthoudt een paard? De vervelende en leuke gebeurtenissen!
Als je het je jouw paard traint, wil je natuurlijk dat hij de dingen zo goed mogelijk oppikt. Heel onaangename gebeurtenissen of heel plezierige gebeurtenissen worden het beste onthouden. Is jouw paard angstig in een bepaalde hoek en ga je hem daar steeds doorheen “dwingen”? Oeverloos oefenen? Dan snijd je jezelf behoorlijk in de vingers. Hij zal vooral meenemen dat die hoek rot is. Het gaat er niet alleen om DAT hij die hoek door gaat, maar ook HOE hij zich daar voelt, remember? Ik zie zo vaak onbegrip in dit soort situaties. Ruiters die maar door blijven gaan en nergens bezig gaan met de emotie áchter het gedrag. Zonde! Want de ervaring voor je paard is vervelend. En daar ga je dus de volgende training nóg meer last van hebben. Zorg dus vooral voor léuke ervaringen voor je paard.
Een half blind paard leren mee lopen
Op de foto hierboven zie je Billy. Hij mist zijn rechteroog. Dit heeft hem aardig wat onzekerheid gegeven. Inmiddels is hij al een heel eind opgeknapt. In het begin konden we niet eens aan zijn blinde kant staan. Nu vindt hij dat prima. Maar mee lopen vanaf die kant, is een ander verhaal. Toch zou dat wel fijn zijn, mochten we grondwerk met hem willen doen. We oefenen nu met twee stapjes. Tussendoor geven we hem veel makkelijke opdrachten (zoals het target met zijn neus aanraken, of een stukje lopen aan zijn ziende kant). Hij wordt beloond voor de goede antwoorden, zodat het zetten van twee stapjes een leuk “ding” wordt en hij het beter onthoudt. De vragen die we stellen zijn makkelijk genoeg, zodat hij nauwelijks een “fout” antwoord kan geven. Waardoor we dus lekker veel belonen. Tot slot houden we de sessies kort. Keer of 3 à 4 keer vragen. Dan een pauze, waarin hij kan grazen of “vrij” brokjes kan eten.
Het begin en einde van een geheugensessie blijft het beste hangen
Paarden onthouden vooral het begin en einde van de sessie. Oeverloos hetzelfde achter elkaar doen is niet zo efficiënt. Eén ding tegelijk leren én veel pauzes houden juist wél. Vandaar dat we Billy na 3 of 4 keer oefenen, al weer een pauze geven. Hij hoeft zich enkel te focussen op twee stapjes vooruit. Later gaan we dit mogelijk combineren met een beetje buiging. Of een stapje opzij. Voor nu, alleen maar vooruit. Zo helpen we hem de ervaring beter te onthouden. En zorgen we er voor dat hij het leuk vindt. Zo blijft het geleerde vele malen beter hangen, en zal hij steeds optimistischer worden over zijn kunnen.
Dus wat je ook probeert te leren aan je paard, houd rekening met hoe het geheugen van je paard werkt!
Meer informatie en tips
- Facebook: Paardenfeest
- Instagram: Paardenfeest