Heeft jouw paard pijn in de achterhand? Natuurlijk raadpleeg je dan een dierenarts. Of een andere therapeut, die met je mee kijkt. Maar je kunt je paard zélf ook helpen in dit proces! Hieronder bespreek ik twee punten die daarbij behulpzaam zijn.
* Disclaimer: gebruik geen acupressuur bij drachtige paarden. Dit kan ongewild de bevalling opwekken *
Pijn in de achterhand? Gebruik het aspirine punt
In bovenstaand filmpje leg ik het eerste punt uit dat je kunt gebruiken bij pijn in de achterhand. Dit acupunt is Blaas 60. De naam mag je weer vergeten, maar wat je wel kunt onthouden, is dat het helpt bij rugpijn en pijn in het achterbeen. Het helpt ook als je paard pijn heeft in de zachte weefsels.
Ik zie heel vaak dat paarden ontzettend goed reageren op dit punt, zelfs als er niet direct aanwijzingen zijn van pijn. Vergeet niet dat onze viervoetige vrienden meesters zijn in het verbergen van pijn!
Je vindt dit punt ter hoogte van de hak. Tussen het “enkelbot” en de hak, zit een holte. Verwacht geen diep gat, het is vaak heel subtiel. Als je twijfelt, geen punt, masseer het gebied tussen dat enkelbotje en de hak met aandacht en zachtheid. Dan zit je geheid goed!
Tweede punt bij pijn in de achterhand van je paard
Het tweede punt waar je paard waarschijnlijk heel goed op reageert, zeker als hij last heeft van wát dan ook in zijn achterhand, is Bai Hui. Je vindt dit punt ter hoogte van het bekken. Bij heel magere paarden zie je vaak twee botten bovenop de billen uitsteken. Dit zijn de tubers sacrale. Precies daartussen, zit weer zo’n holte, of een kuiltje. Wees ook hier weer aandachtig en zacht. Let goed op de reacties van je paard. Die vertelt je wel of je goed zit, met de juiste druk.
Waar let je op bij deze acupunten?
Je let natuurlijk altijd op de reactie van je paard. Je energie, aandacht en intentie zijn super belangrijk, als je dit doet. Begin dan dus ook zacht. Je kunt de punten zachtjes masseren, rondjes draaien of bijvoorbeeld pulserende bewegingen maken. Als je goed zit, kan je paard twee dingen doen:
-
Hij ontspant er in. Dit kun je herkennen aan trillen van de lip, zacht worden van de ogen, meer knipperen, zuchten, de adem die verdiept, schudden van het hoofd, geeuwen, de lip die gaat hangen.
- Weg lopen. Dan ben je vermoedelijk wel op een goede plek, maar vindt je paard het erg lastig om daar te zijn. Probeer nog zachter te zijn, desnoods alleen je hand er boven houden en je paard niet aan te raken. Als je paard weg wil lopen, laat hem lopen, maar houd je hand in de buurt van het acupunt, alleen dan nog wat verder weg. Ik laat het paard dan meestal rondjes om me heen stappen. Ga in geen geval een gevecht aan! Dit soort paarden vraagt een extreem goed invoelingsvermogen en timing. Kom je er zelf niet uit, vraag dan hulp aan iemand die hier goed in is. Dikke kans namelijk dat juist als het moeilijk is, het ook heel belangrijk is voor jouw paard en zijn mentale, fysieke en emotionele welzijn!