Houtpaard kenmerken uitleg en tips. Waaraan kun je een Houtpaard herkennen? Weet jij hoe jouw paard leert? Waarmee je jouw Houtpaard geïnteresseerd kunt houden zonder zijn lijf of geest te over (of onder) belasten? Hoe kun je het Houtpaarden het beste trainen en begeleiden?
Houtpaard kenmerken tips en informatie
Houtpaarden zijn werkpaarden. Daar ligt hun grootste kracht, maar direct ook hun grootste zwakte. Want hij gaat vanwege zijn mentaliteit makkelijk aan zichzelf voorbij. Het Houtpaard heeft een sterke eigen mening en vaak moeite met een trainer die te bazig wil zijn. Tegelijkertijd heeft het Houtpaard wel eerlijke duidelijkheid nodig. Het is enorm belangrijk dat je in alle kalmte, zonder emoties als boosheid, frustratie of ongeduld je Houtpaard kunt begeleiden. In de goede handen kan dit paard schitteren als een dapper strijdros, maar wordt hij niet begrepen, zal hij eerst gaan vechten, om zich daarna terug te trekken en depressief te worden. Houtpaarden zijn zeker niet voor iedereen. Bij een ruiter die wel ambitie heeft maar zich niet snel van haar stuk laat brengen EN oog heeft voor het belang van ontspanning, is het Houtpaard in perfecte handen.
Het Houtpaard: werkpaard met een sterk karakter
Bazook (mijn eigen paard) is voor een groot deel Hout (gecombineerd met Vuur). Hij houdt van een uitdaging, maar moet daar zelf wel het nut van in zien. En hij heeft mij de allergrootste valkuil van het Houtpaard laten zien: ze zijn mentaal al vroeg heel sterk en hebben grote wil om te werken. Hierdoor is het verleidelijk om te vroeg al van alles met ze te doen. Inmiddels weet iedereen (hoop ik) wel dat het skelet pas rond het achtste jaar volledig is uitgegroeid. 12 jaar geleden was die kennis er bij mij helaas nog niet zo sterk.
Vaak sterker mentaal dan fysiek
Aangemoedigd door de mensen om mij heen, heb ik Bazook rond zijn derde opgepakt, omdat hij zich zo stond te vervelen en er wel klaar voor leek. De grootste “kogel” die ik ooit op hem heb afgevuurd. En waar we dus nog steeds de zure vruchten van plukken (op elfjarige leeftijd volledig afgekeurd). Hij was er fysiek natuurlijk totaal niet klaar voor. Tel daarbij op dat het oppakken niet ging over grondwerk (zoals ik dat nu zou doen), maar echt over rijden… Je hoeft geen Einstein te zijn om te begrijpen hoe schadelijk dat voor hem is geweest. Hij was mentaal super sterk, pakte alles enorm snel en goed op. Maar fysiek is het zijn langzame doodsteek geweest.
Winnaarsmentaliteit
Ik hoop zo erg dat ik hiermee andere paarden en mensen voor hetzelfde lot kan behoeden. Ja, het Houtpaard heeft absoluut uitdaging nodig. Als jij het niet geeft, verzint ie ze zelf wel! Maar hij MOET beschermd worden tegen zichzelf. Misschien wel het meest van alle types, samen met het Metaal paard (maar die komt later). Houtpaarden houden van snelheid, ruige spelletjes en afwisseling. Hem regelmatig laten racen tegen een ander paard, zal hij super vinden. Hij heeft een echte winnaarsmentaliteit.
“Nee” is vaak onterecht in de ogen van het Houtpaard
Heb je een Houtpaard, moet je dus zorgen voor voldoende uitdaging, maar tegelijkertijd heeft hij ook succes nodig. Heeft hij te vaak het gevoel dat hij het niet goed doet, krijgt hij te vaak “nee” te horen dan kan hij makkelijk gefrustreerd raken, zeker als hij daarvoor wordt “afgestraft”. De afstraffing is in zijn ogen namelijk vaak onterecht (en daar heeft hij meestal nog gelijk in ook, meestal heeft de trainer het niet goed uitgelegd of opgebouwd, of geeft verkeerde / tegenstrijdige signalen). En daar wordt het Houtpaard niet gezelliger van.
Leer je Houtpaard ontspannen en verzachten
Wissel je trainingen dus af. Maar zorg ook voor voldoende ontspanning, ook tijdens de training. Leer hem te verzachten. Hier moet je je Houtpaard echt bij helpen, het is niet iets wat hij van nature doet. Laat staan dat hij het makkelijk vindt. Zacht bodywork kan hierbij enorm helpen, maar ze vinden het vaak dikke onzin in het begin en hebben er weinig geduld voor. Is je Houtpaard al op leeftijd? Afgekeurd? Zet hem niet zomaar op de wei met pensioen. Maar geef hem nog steeds uitdaging. Kan het niet rijdend? Zoek naar andere mogelijkheden. Ga wandelen, werk met obstakels, ga clickertrainen. Maar houdt hem bezig en vergeet hem niet!
Basiscursus pijn bij paard herkennen
De online Basiscursus pijn bij paard herkennen helpt je om pijnsignalen van jouw paard of pony te herkennen. Bovendien het lichaam van je paard kan niet liegen! Hier ligt een schat aan informatie opgeslagen…lees verder >