Mijn paard bijt! Wat nu? Blog over Bijtgedrag van paarden. Waarom bijt een paard? Hoe kun je het beste met een bijtend paard omgaan? Wat is de oorzaak van bijtgedrag?
Mijn paard bijt! Wat nu?
Ah, lieve Duque, hij is al een aantal keren door mij behandeld met behulp van bodywork en grondwerk. Ik ben ook een klein beetje voor zijn innemende karakter gevallen ☺️. Hij is een prachtig voorbeeld van hoe achter boos gedrag eigenlijk angst zit.
Tijdens het grondwerk is hij wat happerig, waarbij de oren ook in zijn nek gaan en hij zijn mond strak trekt. Best een boos gezichtje dus. Het past alleen niet zo erg bij de rest van wat hij laat zien. Als ik even met hem wil wandelen op schouderhoogte, vindt hij dat heel ongemakkelijk. Maar als ik rustig blijf, en een beetje met hem ga kuieren, gaat het beter. Op het moment dat ik mijn hand op zijn ribben wil hebben, kiest hij weer de “aanval”. Maar ook hier lukt het best snel om hem te laten voelen dat het ok is.
Een flits van angst in de ogen
Met zijn baasje lukt het na even proberen ook al heel mooi. Hij vervalt af en toe nog in zijn happerige gedrag, waarbij hij één keer haar jas raakt. Ze reageert amper, maar in Duques ogen zien we een flits van angst verschijnen. Ik krijg het vermoeden dat zijn bozige gedrag niets meer is dan een verdedigingsmechanisme (zoals bij zoveel paarden).
We weten natuurlijk niet hoe hij is ingereden, maar het lijkt niet altijd te hebben gestrookt met zijn eigenlijk zachte karakter. Bovendien beweegt hij zijn bekken niet helemaal lekker, zet beide achterbenen wat buiten de massa en zijn achterwaarts is niet heel soepel. Kan natuurlijk ook een mentaal ding zijn, niet elk paard vindt dat jij het waard bent om voor aan de kant te gaan, laat staan achteruit. Maar bij Duque vermoed ik dat het toch ook fysiek is. Ook in de paddock blijkt hij eerst een grote mond te geven naar andere paarden, maar als puntje bij paaltje komt, holt hij heel hard weg. Het is nog zo’n jongetje…
Scheidslijn tussen verdedigen en agressief gedrag is niet héél groot
Toch is de scheidslijn van écht tussen een grote mond geven vanuit verdediging en agressief gedrag niet héél groot. Duque heeft nog niet geleerd hoe hij op een zachte manier kan communiceren dat hij iets moeilijk vindt. Hij kent alleen maar boos doen. Zal ook wel effectief geweest zijn ooit. De grootste moeilijkheid in dit geval is wél heel duidelijk zijn over je grenzen, zónder emotie. Want zodra jij boos of bang op hem reageert op een moment dat hij zelf onzeker is, bouwt hij alleen maar meer spanning op. Maar je hoeft je natuurlijk niet te laten bijten.
Dus gaan we op zoek naar een ingang. We gaan hem laten ervaren dat we geen moeilijke vragen stellen. Hij bloeit op van complimentjes, dus zorgen we dat we hem veel complimenten kunnen geven. We vragen om een verbinding en contact. Dat betekent dat híj ook zo nu en dan de weg mag bepalen. Zolang hij maar in verbinding blijft. We vertellen hem dat we bijten niet zo gezellig vinden, zonder boos te worden. We maken contact met zijn achterhand, gewoon in gedachten. Zo verleggen we focus van zijn hoofd (waar hij iets te veel aanwezig is) naar zijn billen (waar hij iets te weinig is).
Veel paarden worden onterecht beticht van dominant gedrag
Duque is beslist geen uitzondering. Er zijn zoveel paarden die beticht worden van “dominant” gedrag, waarbij het in feite niet veel meer is dan een verdedigingsmechanisme. Een manier om onzekerheid te verbloemen, of om zichzelf te beschermen. Het heeft vaak wél effect. Eigenaren kunnen met schrik of boosheid reageren. Heel begrijpelijk vanuit menselijk oogpunt. Alleen voor het paard vaak de bevestiging dat hij zich inderdaad maar het beste kan verdedigen. Hoe langer paard en mens elkaar niet begrijpen, hoe dieper zulke patronen ingesleten raken.
Duque zijn baasjes doen veel aan quality time. Samen eten, Bodywork, samen “zijn”. Zo creëren ze een omgeving waarbij hij het vertrouwen zal krijgen in zichzelf en in zijn baasjes. En ik… ik geniet zo aan de zijlijn. Dit soort processen zijn zo mooi en het is dankbaar om er een klein steentje aan bij te kunnen dragen !
Blog van Jolien Dalenberg (Paardenfeest.com)
Bodywork voor gestreste en onzekere paarden
Zowel in de training, rijden maar ook in de omgang met mensen en andere paarden. Spanning kan zowel mentaal zijn, als fysiek. Of een combinatie van beiden. Door zachte aanrakingen, massage en het inzetten van acupressuur punten, nodig ik het paard uit te ontspannen en krijgen lichaam en geest de kans te herstellen…lees verder >
Wil je meer weten over mijn bodywork traject voor paarden? Neem gerust even contact met mij op zodat we kunnen nagaan of dit ook voor jouw paard de goede weg is. Je kunt mij mailen via jolien@paardenfeest.com of bellen naar 06-53240214.