Paard bijt Wat kun je ertegen doen

Paard bijt! Wat kun je ertegen doen?

Het paard van één van mijn klanten bijt. Super vervelend natuurlijk, als je velletje tussen die grote tanden terecht komt… Het paard is absoluut niet gemeen. Hij loopt op het terrein netjes mee. Maar hij is een lease paard dat bij elke nieuwe verhuur ook moet verhuizen. Gelukkig is hij nu bij twee lieve dames die hem een langdurig thuis willen bieden. Hij heeft inmiddels ook goed door dat deze twee bij hem horen. Als ze aan komen lopen, laat hij merken dat hij ze al herkent. Maar het is wel helder dat hij niet gewend is om écht gehoord en gezien te worden. Hij maakt dan ook niet echt contact, maar sluit zich nog erg af.

Paard bijt – Wat kun je ertegen doen?

Behalve dan met bijten. Mijn collega Hester Stasse van Very Important Horse heeft op instagram een mooie serie geschreven over de verschillende soorten redenen waarom een paard kan bijten. Als jouw paard bijt, moeite waard om te lezen! Bij dit paard vermoed ik dat het vooral een stuk frustratie / ongeduld is. Hij doet het vooral als je vlak voor zijn box staat. Het gebeurt nog wel eens dat hij een tik krijgt. De reflex snap ik maar al te goed. Zeker als je probeert een bakje eten naar binnen te gooien en je ziet die tandjes al weer in je buurt komen. Echter, wil je het bijten op deze manier afleren, moet je je een paar dingen heel goed realiseren.

Allereerst: je timing moet excellent zijn. Op het moment dat je het bijten probeert af te straffen door middel van een tik, ben je positief aan het straffen. Het is één van de vier leerkwadranten. Dus, één van de vier manieren waarop een dier (of mens) iets kan leren. Alle vier de kwadranten werken, mits jij het als trainer goed doet. Je doel met positief straffen is niet om het bijtgedrag te verminderen. Positief betekent “erbij”. Je voegt iets toe (wiskundig positief dus). Het zegt niet dat het positief voor het paard voelt. Aangezien het paard ondanks alle tikken nog steeds bijt, kunnen we denk ik wel concluderen dat het niet werkt….

Tips en advies bij een paard dat bijt

Zoals ik al zei: je timing moet perféct zijn. En dat issie meestal niet. Omdat je eigenlijk altijd te laat bent, legt het paard totaal de link niet met het bijten. Gevolg: paard gaat mensen op die plek (voor zijn box, waar dit paard dus het meest bijt) associëren met vervelend. Eigenlijk geef je hem dus enkel méér reden om te bijten. “Mensen voor box =  vervelend! Oprotten jullie – hap!”

Vaak hebben mensen ook de neiging om het conflict op te zoeken door vlakbij de box, binnen “hapbereik” te gaan staan. En dan weer wapperen om hem uit je ruimte te krijgen / een tik geven als hij je velletje (bijna) te pakken heeft. Ik zou zelf daar waar ik kan het conflict vermijden. Is super makkelijk als een paard in de box staat. Gewoon lekker een paar stappen achteruit zetten. Vindt je paard je waarschijnlijk minder vervelend, én hij kan niet bijten.

Bijten van het paard proberen te voorkomen

Verder zou ik heel hard werken aan een positief saldo op de emotionele bankrekening. Oftewel, zorgen dat je zo leuk en fijn mogelijk bent voor je paard. Hem keuzevrijheid bieden. Luisteren naar die subtiele signalen (het zit hem zo vaak in de ogen en in de mond, júist die signalen worden zo vaak gemist). Zo veel je paard vertellen wat hij WEL moet doen, in plaats van hem vertellen wat hij niet moet doen. Wat je dus doet met een tik tegen bijten. Als je op tijd bent, leert hij wat hij niet moet doen, maar wat moet hij dan wél? Het risico dat hij ánder voor jou vervelend gedrag laat zien, is best groot. Ik leer een paard liefst dat ik het fijn vindt als hij netjes op afstand van mij staat. Zo kan hij me niet bijten. En het is helder voor het paard wat de bedoeling is. Geeft vaak veel meer rust. En grappig genoeg dooft het bijten zo vaak uit, als er ander gedrag voor in de plaats komt. Gedrag dat niet alleen voor mij fijn voelt, maar ook voor het paard!

Ooit te maken gehad met een bijtend paard? Wat was jouw strategie? Zou je het nu anders doen? Ik gaf mijn paard vroeger (helaas) ook een tik… Ik voelde me altijd zó rot als ik die angstige ogen zag… Gelukkig zag ik bij hem dat het vaak verveling was. Ik stond dan te praten en hij moest maar netjes stil staan. Super saai vond hij! Nu laat ik hem lekker grazen als ik wil praten, of ik zet hem terug. Als het echt even moet, bied ik hem mijn touw aan om op te kauwen.

Logo PaardenfeestMeer informatie en tips


Bijpassende tips en informatie