Perfectionisme bij paarden, het komt vaker voor dan je denkt. Veel van mijn klanten zijn perfectionistische vrouwen. Vrouwen die hoge eisen stellen aan zichzelf. Vaak veel ballen in de lucht te houden hebben. Enorm zorgzaam zijn. Meer op de ander gericht dan op zichzelf. Die vinden dat ze alles goed moeten doen. Ook voor hun paard. Besteden enorm veel aandacht aan juiste huisvesting, voeding, training, zadel, onderhoud, management…. En soms, ondanks ál die investeringen, ondanks ál die goede bedoelingen, lukt het toch niet met hun paard.
Mogelijke gedragsproblemen dankzij perfectionisme bij paarden
Dan sluit het paard zich van ze af. Kan zich slecht ontspannen, hoe geaard en relaxt ze zelf proberen te zijn. Bepaalde oefeningen lukken niet. Het paard kan sociaal maar niet mee komen en maakt veel ruzie met andere paarden, of is juist de pispaal. Perfectionisme bij paarden kan dus grotere gevolgen hebben dan je op het eerste gezicht denkt.
Alles goed willen doen kan juist spanning geven
Sommige paarden zijn zelf net zo perfectionistisch, zo zorgzaam en dienend als hun eigenaar. Willen het ook allemaal zo goed mogelijk doen. Willen hun vrouwtje blij maken. Maar… als je zó je best doet om het goed te doen, om te voldoen aan verwachtingen… Dat kan juist spanning veroorzaken!
Door alles zo goed te willen doen, door steeds zo op de ander gericht te zijn, ga je namelijk heel makkelijk voorbij aan twee dingen: 1. aan jezelf. 2. aan wat er écht is. De meesten van ons hebben niet geleerd om te zijn met ongemak. Met spanning. Kunnen moeilijk ontspannen als het niet helemaal gaat zoals ze zouden willen. Vinden het lastig als het schuurt. In zichzelf. Of tussen zichzelf en iemand anders.
Wat is er echt?
Heel gevoelige, zorgzame paarden gedijen niet altijd lekker bij een eigenaar die alles zó goed probeert te doen en zich “schuldig maakt” aan perfectionisme bij paarden. Wat er kan gebeuren is dat het paard het gevoel krijgt te moeten voldoen aan iets wat het misschien op dat moment niet kan. Bijvoorbeeld volledig “zen” zijn. Soms ervaart een paard onrust. Natuurlijk kun je je paard daarbij helpen. Dat is ook waar ik jou en je paard ontzettend goed bij kan begeleiden ?. Maar er is één ding waar veel van ons makkelijk aan voorbij gaan: namelijk eerst omarmen wat er is. Vóelen wat er is.
Durf jij te zijn met “oncomfortabel”?
Zijn met onrust, met het niet weten. Zijn met chaos en spanning. Dat het oncomfortabel mag voelen zónder dat het direct weg hoeft. Juist dát geeft lucht. Anders wordt het een strandbal die je koste wat kost onder water probeert te houden. Die bal zal altijd proberen naar het oppervlak te komen. Het onderdrukken van die strandbal (of de chaos, spanning, onrust) kost ook nog eens heel veel energie. Sommige paarden hebben het echt nodig om te voelen dat ze ok zijn, gewoon zoals ze zijn. Dat je ook van ze houdt als ze even niet zen zijn. Als het even niet perfect gaat. Meestal is dat tegelijk ook de boodschap die ze voor jou hebben. Hou van jezelf, ook als het niet volgens het perfecte plaatje in je hoofd gaat. Als je wel eens een balletje laat kletteren. Omarm je “fouten” (beter gezegd: dat wat jij als fout ervaart, of ziet. Want dat hoeft voor een ander totaal niet zo te zijn).
Wat doe jij als het even niet lekker voelt?
Het kan heel eng en spannend voelen. Het kan je het gevoel geven dat je alle controle verliest. Maar grappig genoeg, geeft het vaak de meeste ruimte. En je paard ook! Hoe ga jij er mee om als het even niet lekker voelt? En ben je inderdaad ook iemand die het allemaal zo goed mogelijk wil doen (wat natuurlijk op zich enorm te prijzen is, zeker omdat je paard afhankelijk is van jou)? Of ben je juist lekker relaxt?
Hulp nodig bij het lekkerder in je vel krijgen van je paard?
Herken jij dat perfectionisme bij paarden – gedoe? En zie je dat dit effect heeft op het welzijn van je paard? Op zijn eigen ontspanning? Ik maak wekelijks ruimte voor drie gratis advies-gesprekken van 20 minuten. Telefonisch. Dus je kunt lekker vanaf de bank met mij van gedachten wisselen. Lees hier verder hoe je daarvoor in aanmerking kunt komen>>