Pubergedrag paard herkennen. Van de week hoorde ik twee dames praten over de opleiding van het jonge paard van één van beiden. “Hij heeft nu echt pubergedrag hoor, hij was echt vervelend. Ik had eigenlijk gehoopt dat we deze fase over zouden slaan omdat hij tot nu toe zo braaf was, maar helaas.” De dame in kwestie benoemde ook nog dat het paard ook steeds weer iets anders “zocht.” Dan was ie met zijn kop aan het schudden, de week er na mocht je niet opstappen, weer een week later wilde hij niet voorwaarts…
Een paard communiceert via gedrag – Neem het serieus!
Diverse emoties schieten dan door mijn hoofd. Ik voel irritatie, bezorgdheid, boosheid, verdriet… Het kan aan mij liggen, maar het label “paard met pubergedrag” of “praatjes” heeft voor mij toch een negatieve connotatie. Het wordt vaak half lachend gezegd, meestal gevolgd door de toevoeging dat hij gewoon nog moet leren luisteren. Sommige mensen lijken het grappig te vinden als hun paard praatjes krijgt. Alsof er een soort strijd gewonnen moet worden. Terwijl ik alleen maar denk: dat paard durft voor zichzelf op te komen! Wees blij dat hij zichzelf durft te uiten! Het paard denkt echt niet: “zo, nu heb ik conditie en kracht, nu zál ik jou eens eventjes…” Zo’n paard communiceert met jou via gedrag! Hoe moet hij het anders doen?!! (ok, boosheid neemt even de overhand ?).
Waaraan herken je pubergedrag bij een paard?
Maar serieus, het hoeft niets ergs te zijn waarom het paard dit soort gedrag toont. Het kan simpelweg te maken hebben met het feit dat hij het niet boeiend vindt om met jou op zijn rug rondjes door die bak te hobbelen. What’s in it for him? En dat is niet aan jou om te bepalen, dat is aan het paard. Maar het kan ook heel goed zijn dat zijn lichaam hem parten speelt. Veruit de meeste paarden die protesteren, hebben een fysieke reden hiervoor. Jonge paarden zijn vaak nog erg puur in het uiten er van. Afhankelijk van hoe er met ze om gegaan wordt, zullen ze zich veilig blijven voelen dit te laten merken. Worden ze te vaak afgestraft voor een bok, weg lopen bij het opstappen, of wat dan ook, dan zullen ze leren dat het geen zin heeft. Dat is het laatste wat je wilt, toch?
Heb jij een puberend paard? Zoek uit waarom hij pubergedrag vertoont!
Al het gedrag is informatie. Het is niet goed of fout. Aan ons de schone taak om het waarom er achter te ontrafelen. En nee. Ga dan niet voor het makkelijke antwoord “hij heeft gewoon praatjes.” Doe je best om de ware emoties en oorzaken er achter te zoeken.
Leer bijvoorbeeld het lijf lezen. Met je ogen met je handen. Zodat je ongemak in een vroeg stadium kunt herkennen. Doe mee aan mijn cursus pijn bij je paard herkennen om veel meer te weten te komen over dit onderwerp!