Respect van je paard Wat betekent dat voor jou en je paard

Respect van je paard: Wat betekent dat?

Respect van je paard: Wat betekent dat voor jou en je paard? Regelmatig ontvang ik mailtjes van mensen die hulp willen omdat hun paard ze niet respecteert. Maar wat is respect? Respect is een menselijk concept. Niet iets wat in een paardenwoordenboek voor komt. Als een paard ons bijt, in onze ruimte komt of dwars over ons heen dendert, zien we dat vaak als gebrek aan respect. Als een persoonlijke aanval op onze “leiderschapskwaliteiten”. Maar zo werkt het voor een paard niet. Die doet simpelweg dingen omdat het hem iets oplevert – en dan zal het daar meer van gaan doen, om te zorgen dat het nog meer oplevert. Of het laat dingen omdat hij ze niet zo fijn vindt – en dan zal hij er minder van gaan doen. Logisch toch?

Respect van je paard: Wat betekent dat voor jou en je paard

Dus verplaats je eens in je paard; Wat levert zulk gedrag hem op? De mogelijkheid om te snuffelen? Op zoek te gaan naar eten of gras? Vaak is het SEEKING systeem geactiveerd. SEEKING is één van de 7 basis emoties ontdekt door neurowetenschapper Jaak Panksepp. SEEKING houdt je paard in leven, het laat hem op zoek gaan naar waardevolle bronnen, zoals voedsel, schuilplaatsen, vrienden, drinken, seksuele partners. Eén van de stofjes die vrij komt, is dopamine. En dat geeft een fijn gevoel. Dus vermoedelijk is dát ook de reden dat je paard doet wat ie doet. Heeft weinig met respect te maken.

Respectvol omgaan met je paard

Kies voor een dwangvrije oplossing

Dat jij het anders zou willen, kan ik me voorstellen. Mijn voorkeur gaat uit naar een dwangvrije oplossing. Een paard leren wat hij kan doen in plááts van in jouw zakken te zitten. Iets wat nóg leuker is. Je kunt hem middels clickertraining prima leren dat afstand houden véél leuker is. Natuurlijk kun je hem ook uit je ruimte zwiepen. Maar de reden waarom je paard dan weg gaat, is omdat hij iets vervelends wil vermijden. De bijkomende stofjes geven ook een minder fijn gevoel. Dat kan een keuze zijn – effectief is het zeker, vooral als jij goed kunt timen. Maar het heeft weinig met respect te maken. Zélf wil ik dat niet. Ik ben al relatief weinig bij mijn paard. Liever wil ik dat hij mij blijft associëren met leuke dingen, een fijn gevoel. Zo’n negatief gevoel krijg ik in de korte tijd niet makkelijk weg gepoetst. Vind ik zelf zonde.

Begeleiding respect van je paard

Heb je vragen of wil je begeleiding bij respectvol omgaan met jouw paard. Je kunt me altijd bellen of mailen voor meer informatie of een afspraak:


Bijpassende tips en advies