schriktraining voor paarden

Schriktraining voor paarden: ontspanning, communicatie en bewustzijn

Schriktraining voor paarden kan een ware ontdekkingsreis zijn

schriktraining bewustzijn
Deze jonge merrie vond alles geweldig! Nieuwsgierig als ze was, moest alles zorgvuldig onderzocht worden!

Al een poosje bied ik workshops schriktraining voor paarden aan. Dit weekend heb ik er weer twee gegeven. En ik heb er zo van genoten. Elk paard heeft een eigen verhaal. Dat vind ik er zo mooi aan. En die verhalen worden vaak het duidelijkst in een nieuwe situatie. Voor mij is elk paard een nieuwe situatie, want ik ken ze niet. Maar voor een eigenaar is een schriktraining workshop ook een super goede manier om weer eens met een frisse blik naar (meestal) haar paard te kijken. De meeste mensen hebben tijdens zo’n workshop geen verwachtingen van hun paard, gaan er veel opener in. Zo leren ze hun paard ineens weer wat beter kennen. Ze gaan dus op ontdekkingsreis. Hoe reageert mijn paard? Wat doe ik? Is hij bang voor dingen die ik niet verwacht had? Hoe groot is zijn vertrouwen in mij? Kan ik hem helpen een beetje uit zijn comfortzone te komen? Allemaal dingen die tijdens de schriktraining naar voren kunnen komen.

Communicatie tijdens de schriktraining

Waar ik naar streef, is dat eigenaar en paard communiceren. Dan loopt het paard niet meer snuivend en stressend door de bak, maar is attent naar de eigenaar en andersom (minstens zo belangrijk). Dan nóg kan (en mag!) een paard “nee” zeggen tegen een bepaald obstakel. Samen met de eigenaar probeer ik dan te kijken waarom dat is. Soms kunnen we het “bezwaar” weg nemen. En soms kost dat wat meer tijd en is dat niet binnen één workshop op te lossen. Omdat de fysieke belasting bij de schriktraining vrij laag is, gaat het vaak om iets mentaals. Mooi voorbeeld was een voormalig sportpaard dat (bij de vorige eigenaar) van de ene op de andere dag weigerde te presteren. Een snelle check van haar lijf leverde me al aardig wat informatie op. Het paard was fysiek echt beperkt in een aantal gebieden. Het hóeft natuurlijk niet zo te zijn, maar ik houd er dan extra rekening mee dat het paard een fysieke reden heeft gehad voor haar staakgedrag. Zo’n paard wil ik juist laten zien dat ik haar hoor. Dan zoeken we naar een manier waarop zij het obstakel wél wil overwinnen. Goed voor haar zelfvertrouwen en die van het baasje!

Relaaaaaax!

Juist de ontspanning is zo belangrijk. Alleen dan is een

schriktraining ontspanning
Na wat aandacht voor haar lijf, liet dit paard de ontspanning toe. Vergezeld met een reeks grote gapen!

paard open om te leren. Een paard dat als het ware met ingehouden adem en de ogen dicht alle obstakels neemt, leert niets. Niet echt. Het zelfvertrouwen zal niet groeien, het lichaamsbesef wordt niet groter. Het paard is alleen bezig de schriktraining te overleven. Vanmiddag was er merrie bij de deelnemers met een mooi sterk karakter. De boog met linten vond zij maar niets. Ze was rennerig en niet attent naar de eigenaar. Tot ze eerst met haar eigenaar gewoon ging wandelen, met de nadruk op sámen wandelen. Aandacht voor elkaar. Aandacht voor het lijf van het paard. Kunnen we tegelijk stoppen? Tegelijk weglopen?  Toen dat lukte, hebben we haar nog eens naar de boog toe gebracht, met de vraag hoever zíj wilde gaan. Vanaf dat punt hebben we gewacht. Na een poosje begon ze te likken en te kauwen. En ging zij zélf de linten onderzoeken. Na uitvoerig onderzoek stapte ze er zo doorheen. Ontspannen, zelfbewust en in communicatie. Dát is voor mij schriktraining voor paarden!

Zelf een Workshop Schriktraining Volgen

Wil je meer informatie, een afspraak maken, ben je op zoek naar een workshop op maat of heb je andere vragen of opmerkingen? Dat kan op jouw stal of manege voor € 25 per persoon met een groep vanaf zes personen…lees verder >

Je kunt me bellen op 06-53-240214 of mailen jolien@paardenfeest.com voor meer informatie of om een afspraak te maken/