Het trainen van paarden is de laatste tijd vaak onderwerp van gesprek. Steeds meer wordt benadrukt hoe belangrijk het is om rekening te houden met de anatomie en biomechanica. Iets wat in de opleiding van veel instructeurs ontbrak. Je leerde een bepaald plaatje na te rijden, zónder te weten wat er nu van binnen gebeurde. Gelukkig zie je steeds meer instructeurs die zich een goede kennis hebben van het paard.
Inspiratie over het trainen van paarden voor ruiters
Maar ook als ruiter is wat basis kennis steeds makkelijker te begrijpen. Dat komt je training natuurlijk alleen maar ten goede. En dat wat je niet snapt, kun je vragen aan je instructeur. Ben je op zoek naar inspiratie over het trainen van paarden? Op deze pagina vind je diverse blogs over dat onderwerp!
Mijn twee favoriete stretchoefeningen voor paarden! Lees wat deze oefeningen doen, hoe je ze uit voert en waar ze goed voor zijn!
Paard stretchen. Zinvol of juist niet? Je paard stretchen voor meer souplesse en lenigheid. Een tip die ik regelmatig voorbij zie en hoor komen. Soms laten mensen me ook graag zien hoe goed hun paard de “worteltjes oefening’ kan. Naar links, naar rechts en tussen de benen door. Sommige paarden zijn daar inderdaad heel goed in. En de oefeningen kunnen zeker nuttig zijn. Maar het zegt niet álles over de beweeglijkheid van de wervels, en er zijn ook wel wat dingen waar je rekening mee moet houden. Doe je het namelijk niet goed, dan werk je blessures in de hand! Een ook een paard dat de worteltjes-stretches goed uit voert, kan nog steeds blokkades hebben.
Je paard staakt! Een mogelijke oorzaak is verticale onbalans. Dit zorgt voor mentale en fysieke spanning. Je paard kan hier echt van in paniek raken. Zo heftig dat hij kan gaan bokken, steigeren of op hol slaan. Belangrijk dus om aan die verticale balans te werken!
Je gestreste paard helpen via je adem en lichaam. Met een gespannen paard is het meestal niet erg fijn werken. Niet omdat je paard lastig is, maar omdat zijn zenuwstelsel bezig is met zijn veiligheid. Doorgaans is het rijden/werken met jou niet bepaald prioriteit voor het paard als hij zich gespannen (en dus onveilig) voelt).
Waarom ik het liefst zonder methode of vast stappenplan werk. Binnen de paardenwereld zijn er verschillende systemen en methodes die je kunnen helpen je paard te trainen. Hierbij zijn er verschillende stadia of niveaus te doorlopen, waarbij het doorgaans steeds een beetje moeilijker wordt. Maar het volgen van een vast stappenplan heeft voor mij ook nadelen…
Waarom ik niet in het desensibiliseren van paarden geloof. Het desensibiliseren van paarden… Ik heb er eigenlijk niets mee. Nooit gehad ook. Maar ik kan best begrijpen dat veel eigenaren en trainers voor deze methode kiezen. Het lijkt immers een goed effect te hebben. Je paard reageert kalm, is niet gauw onder de indruk en doet over het algemeen gewoon heel braaf wat je zegt. So, what’s the problem?! Dat zal ik hieronder proberen uit te leggen.
Zoveel paardenprofessionals. Wat is nou goed voor je paard? Wat goed voor je paard is, is niet zo simpel! Wat moet je hem te eten geven? Hoe moet je hem trainen? Welke therapeuten zijn goed? Zoveel mensen, zoveel meningen, iedereen heeft er iets over te zeggen en eigenlijk allemaal wat anders. Om gék van te worden! Toen ik Bazooka net had, deed ik wat ik veel mensen zie doen. Ik deed mee met mijn stalgenoten. Terug kijkend zou ik ze geen van allen bij mijn paard willen hebben. Maar waar let je dan wel op?
Grondwerk tip: werken aan verticale balans. Ook vanaf de grond kun je geweldig de verticale balans trainen. Eén van de meest belangrijke voorwaarden om je paard nageeflijk te krijgen, dus super belangrijk! In deze blog leg ik je uit hoe je de schouders van je paard kunt begeleiden en dús de verticale balans kunt verbeteren.
Horsemanship of Humanship. Wat is Horsemanship nu eigenlijk? En voor wie is het bedoeld? Voor het paard, of toch voor de mens? Hoe groot is het risico op manipulatie van het gedrag van het paard, zodat de mens er plezier van heeft? En heeft het paard dan nog plezier?
Ademt jouw paard wel goed door? Tip! In deze blog deel ik één van mijn favoriete Bodywork oefeningen met je. Hij is heel simpel, maar zorgt voor ongelofelijk veel verbinding met je paard. Je helpt je paard ontspannen, en jezelf ook 😉 !
Wat een simpel zeiltje kan bijdragen aan het trainen van je paard. Het trainen van je paard kun je natuurlijk op talloze manieren doen. Vaak denken we bij trainen aan dressuur, springen, kracht, uithoudingsvermogen, oefeningen. Maar voor mij gaat de training nog verder dan dat. Mentale training, het lichaamsbewustzijn van je paard vergroten, (zelf)vertrouwen en niet te vergeten een beetje fun zijn minstens zulke belangrijke elementen. En dat kan je allemaal al doen met een simpel zeiltje.
Een paard met stress is niet trainbaar. Als je een paard met stress hebt, is hij per definitie niet trainbaar. Je moet er dan dus niet op gaan rijden en van alles van hem vragen.Dat een kreupel paard niet trainbaar is, dat weet gelukkig iedereen. Maar hoe zit dat met stress? Waarom is hij dan niet trainbaar? Waaraan kun je stress herkennen? En natuurlijk: wat kun je doen?
Anky is Olympisch kampioen, dus zij weet echt wel wat ze doet. Waarschuwing: dit wordt geen blog voor tere zieltjes of heilige huisjes. Ook niet bedoeld om Anky af te kraken trouwens. Wel om jou als paardenliefhebber aan het denken te zetten!
Trainen zonder hulpteugels. Hulpteugels werken heel vaak averechts, zonder dat trainers zich daar bewust van zijn. In deze blog leg ik uit waarom ik kies voor een training zonder hulpteugels.