Vuurpaard kenmerken uitleg en tips. Waaraan kun je een Vuurpaard herkennen? Weet jij hoe jouw paard leert? Waarmee je jouw Vuurpaard geïnteresseerd kunt houden zonder zijn lijf of geest te over (of onder) belasten? Hoe kun je het Vuurpaarden het beste trainen en begeleiden?
Vuurpaard kenmerken tips en informatie
Het Vuurpaard is het paard dat in de “Penny dromen” verschijnt. Een mooie Arabier, wijd opengesperde neusgaten, grote ogen, zwevend door de wei (of de steppe, of de bak, als de droom wat minder Penny is. Zo wordt het Vuurpaard ook in veel boeken afgebeeld. En het klopt ook voor een groot deel. Het zijn paarden die zichzelf graag laten zien, paarden die vaak wel weten hoe mooi ze zijn. Echter, ik zie ook regelmatig Vuurpaarden met een iets minder voor de hand liggend jasje. Schoonheid is natuurlijk altijd subjectief. De Haflinger hieronder is ook een paard met veel vuur, maar hij zou nooit als typisch Vuurpaard worden afgebeeld. En dat is ergens wel jammer, want het schetst in mijn ogen een wat eenzijdig beeld van het Vuurpaard.
Het Vuurpaard: de grote mensenvriend
Sam is een paard met ontzettend veel Vuur. Hij heeft ook een aardige scheut Aarde, maar naarmate hij ouder wordt (hij is nu twee), zie ik het Vuurelement in hem steeds meer naar voren komen. Vuurpaarden zijn namelijk grote mensenvrienden. Sam is beslist geen uitzondering. Je kunt bijna nooit de track op lopen, of Sam komt zich melden voor een knuffel of even klieren. Vuurpaarden zijn namelijk niet alleen dol op aandacht in fysieke zin, maar ook in emotionele zin. Het zijn vaak grote clowns, als een paard humor kan hebben, dan is het Vuurpaard de grootste grapjas. Net als bij het Waterpaard speelt angst een aanwezige rol. Het Vuurpaard kan erg nerveus worden als hij iets niet snapt of als hij schrikt. Als Sam schrikt, gaat hij eerst rennen, en dan pas kijken. Typisch Vuur. Maar meestal wint de nieuwsgierigheid het en ziet hij dat het eigenlijk allemaal wel mee viel.
Help je Vuurpaard aarden
Als je met een Vuurpaard gaat werken, is het allereerst belangrijk dat jullie vrienden worden. Nu is dat met een Vuurpaard niet zo heel ingewikkeld, gezien de grote mensgerichtheid. Maar het is aan te raden om er aandacht aan te besteden. Dat maakt eventuele stress en spanning tijdens het werk een stuk makkelijker te overwinnen. Een Vuurpaard gaat namelijk voor een echte mensenvriend door het vuur, en is bereid om voor haar zijn angsten in de ogen te kijken. Je moet echter wel rekening houden met zijn enigszins nerveuze natuur. Zorg er voor dat je hem goed en regelmatig helpt te aarden. Dat kun je doen met bijvoorbeeld zacht bodywork, waarbij je hem echt bewust maakt van zijn lijf. Weet je niet goed hoe je dat moet doen? Leg dan in ieder geval regelmatig je hand op zijn staartaanzet. En wees je dan heel bewust van je eigen aarding. Daarnaast kun je regelmatig zijn benen afstrijken richting de grond.
Zorg voor speelse trainingen
Het Vuurpaard is lichtvoetig van aard. Vooral mentaal. Vrolijk, niet zwaar op de hand. Plaag dit paard dan ook niet door té serieus te trainen. Zorg er voor dat je samen plezier maakt. Wissel af, houd het speels. Dan houd je de aandacht van je Vuurmaatje gevangen, én vindt hij het leuk. Met afwisseling bedoel ik in de training zelf: blijf niet te lang hetzelfde herhalen. Maar het soort training. Ga met hem clickeren, horse agility doen, wandelen, vrij springen (mits gezond uiteraard). En vergeet niet regelmatig gewoon lekker te knuffelen en poetsen. De meeste Vuurpaarden vinden dat heerlijk. Het zijn over het algemeen geboren dansers, zeker de “Pennydroom Vuurpaarden”, maar niet de allersterkste atleten. Pas dus op voor over-trainen. En, heel belangrijk: het Vuurpaard kan het slechtst van alle paarden dealen met de hitte. Overmatig zweten is voor dit type uitputtender dan andere types. Tijdens de warme zomerdagen ga je dus gewoon lekker met water spelen.
Basiscursus pijn bij paard herkennen
De online Basiscursus pijn bij paard herkennen helpt je om pijnsignalen van jouw paard of pony te herkennen. Bovendien het lichaam van je paard kan niet liegen! Hier ligt een schat aan informatie opgeslagen…lees verder >