Het trainen van je paard kun je natuurlijk op talloze manieren doen. Vaak denken we bij trainen aan dressuur, springen, kracht, uithoudingsvermogen, oefeningen. Maar voor mij gaat de training nog verder dan dat. Mentale training, het lichaamsbewustzijn van je paard vergroten, (zelf)vertrouwen en niet te vergeten een beetje fun zijn minstens zulke belangrijke elementen. En dat kan je allemaal al doen met een simpel zeiltje. Rond de €5 koop je een dekzeil bij de bouwmarkt en kun je los met het anders trainen van je paard!
Een zeiltje is goedkoop, handzaam en multi-inzetbaar!
Mentale en fysieke training gaan voor mij hand in hand. Een paard dat lekker in zijn lijf zit, zal mentaal kunnen ontspannen. Andersom helpt een ontspannen geest om het lijf te ontspannen. Afhankelijk van de situatie en het paard, kies ik voor de ene of de andere ingang. En vaak wissel ik het af. Een zeiltje is een uitstekende manier om je paard mentaal te leren kennen en trainen. Enkele voordelen op een rij:
- Een zeiltje is goedkoop en makkelijk aan te komen
- Zeiltjes zijn veilig; ook als je paard behoefte heeft er op te stampen of kauwen
- Je kunt eindeloos variëren met een zeiltje; er over laten lopen, achterna laten zitten, om hem heen wapperen, geluid mee maken, op hem leggen, boven zijn hoofd houden. Je zou er zelfs wat water op kunnen gooien voor een extra moeilijkheid bij het er over heen lopen.
- Je kunt een zeiltje heel klein opvouwen als je paard het spannend vindt. Is je paard heel relaxt, vouw je hem helemaal groot
- Prima oefeningen voor paarden die met pensioen zijn, of als je zelf minder tijd hebt, maar toch wat wil doen.
- Je paard ontwikkelt zijn lichaamsbewustzijn, doordat hij zijn voeten op een andere ondergrond zet. Als je het zeil niet helemaal recht legt, maar een beetje rommelig, moet hij ook nadenken hij hij zijn benen op tilt.
Zo speel ik met Bazook en het zeil. Zoals je kunt zien, vindt hij het op zich niet erg, behalve als het boven zijn ogen uit komt. Leuk om mee te spelen dus!
Het trainen van je paard met een zeiltje, de do’s and don’ts
Introduceer het zeiltje en neem je paard er mee naartoe. Let goed op zijn signalen, vooral de heel subtiele. De kop omhoog en flink snuiven herkent iedereen wel als spanning. Smakken, kauwen, veel knipperen, ineens gaan krabben… Ook dat kunnen allemaal tekenen van lichte spanning zijn. Dat hoeft verder niet erg te zijn, maar als de spanning te hoog oploopt, zal je paard overschakelen op de vlucht/vecht/bevries modus. Is het paard eenmaal in die toestand, leert hij niets. En het trainen van je paard op deze manier heeft juist als doel dat hij meer zelfvertrouwen krijgt en leert wat hij kan doen als het wat spannend wordt. Dus zie je de heel subtiele signalen? Dan kun je even een kleine break nemen, of een stapje terug doen. Zo laat je je paard merken dat je zijn spanning gezien hebt.
Wel rekken, niet scheuren
Vindt jouw paard het écht te eng, breek de oefening dan op in kleinere stapjes. Dan kan één voetje in de richting van het zeil al een mooie overwinning zijn. Je wilt de comfortzone van je paard vergroten. Ik zeg altijd dat iets wel mag rekken, maar zeker niet moet scheuren. Met andere woorden: je mag je paard best in een situatie brengen die wat spannend is. Maar niet zó spannend dat hij daarna zes weken hersteltijd nodig heeft.
Chase the tiger 😉
Wat vaak ook heel goed werkt, is je paard achter het zeiltje aan laten lopen. Alsof hij hem aan het opjagen is. Chase that tiger! Dat geeft een bepaald gevoel van controle. Verder kun je het dus zo gek maken als jij maar kunt verzinnen. Let zelf heel goed op je eigen lichaamstaal en houding. Blijf zelf goed door ademen. Niet alleen laag in je buik, maar ook je flanken en rug doen mee als je ademt, dus gebruik die. Voel je dat niet? Dan heb je mogelijk wat te veel onnodige spierspanning. Niet erg, maar kan verwarrend zijn voor je paard. Zorg er voor dat je rustig, maar zeker beweegt. Als je het zeil op je paard wil leggen, doe je dat kalm, maar wel in één vloeiende beweging. Zo straal jij in ieder geval zelfvertrouwen uit en heeft je paard steun aan jou!
En…. wat vindt jouw paard?
Ik ben natuurlijk super benieuwd wat jouw paard vindt van een zeiltje! Hoe creatief ben jij? Kun je het een beetje spannend voor je paard maken? Kun je het moment zien wanneer het té spannend wordt? Of heb jij zo’n koele kikker die het niets boeit? Of lijkt dat zo, maar sluit je paard zich stiekem af en komt hij dus in de bevries-modus? Leuk als je me dat laat weten hieronder!